Nyt nordisk er ikke bare at tage de råvarer, der findes udenfor vores hoveddør og forfine dem til en oplevelses, der forkæler alle sanser, når det serveres. Nyt nordisk er et decideret manifest med opsatte regler for, hvad maden skal være.
Med mere end 10 år på bagen må det siges, at det er et manifest, der virker. For at kunne kalde sit køkken for nyt nordisk, skal de regler, som blandt andet Claus Meyer har opsat forbindelse med manifestet overholdes. Det er heldigvis nemt og ligetil at finde dette manifest, så både inspirerede kokke og alle os andre kan sætte os ind i, hvad det vil sige at genopfinde det nordiske i madkulturen.
Det startede som noget, rigtig mange vil anse som elitært, med den helt nytænkende restaurant, som Noma var. Det var en hyldest til det nordiske, men samtidig en konkurrence med de andre store køkkener, der er derude.
De tog kampen op, og de vandt. Samtidig vandt de en anden af deres kampe, nemlig at lære folk i Norden om de råvarer og den mad, der findes rundt om lige ved os selv. At livet byder på mere end vi kan forestille os, hvis vi bare kigger i egne have og på egne marker.