Det moderne køkken

Køber du økologisk?

For mange forbrugere er det blevet mere og mere almindeligt at købe økologiske råvarer til deres madlavning derhjemme. Det gælder både kød, frugt og grønt, mælkeprodukter og kolonialvarer som mel, sukker og andre ingredienser, der for eksempel kan bruges, hvis man vil bage lækre kager eller lave skønne desserter.

For nogle er det ligefrem blevet en identitetsmarkør at have økologiske råvarer i køleskabet og på hylden i fadeburet. Og du kan også udsmykke dit køkken med billeder af økologiske råvarer – for eksempel plakater med kategorier af råvarer: Svampe, grøntsager, krydderurter. Du kan finde Plakater af den type hos Dear Sam, hvor der også er et hav af muligheder for at vælge billedrammer, så du kan skabe den udsmykning i dit køkken, som du lige netop synes passer dig dig.

Mange grunde til at købe økologiske råvarer

Når man spørger forbrugerne, så har de mange forskellige grunde til at købe økologiske råvarer.

Nogle vælger økologi ud fra et ønske om at skabe bedre dyrevelfærd for de dyr, der leverer kød til vores køkkener. Økologiske husdyr skal som oftest have mere plads at røre sig på, de skal kunne komme ud i den friske luft, og eksempelvis smågrise får lov til at være lidt længere hos soen, inden de bliver taget fra for at blive fedet op til slagtning.

Andre tænker på miljøet, når det handler om økologi. Økologiske grøntsager bliver ikke sprøjtet med pesticider og grøntsager og korn ikke gødet med kunstgødning, og derved belastes grundvandet og miljøet i det hele taget mindre, end tilfældet er ved konventionelt landbrug. På andre punkter kan økologisk landbrug måske være mere miljøbelastende – for eksempel koster det mere diesel til traktoren, at markernes skal radrenses og på anden måde behandles mere manuelt, end konventionelle marker skal.

For atter andre er det det personlige helbred og familiens velvære, der spiller ind ved valget af økologiske råvarer til det hjemlige køkken. Økologiske grøntsager bliver ofte vurderet til at være sundere end konventionelle, og ikke mindst hvis folk har små børn, tæller det meget i regnskabet at servere mad, hvor råvarerne er fremstillet uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning.

Uanset hvad ens motiv til at vælge økologiske råvarer er, er salget i kraftig fremgang. Hvert år vokser hyldepladsen i supermarkedernes med økologiske varer, og folk søger ud til gårdbutikker og landhandler, hvor økologisk kød og økologiske grøntsager og æg sælges direkte fra den gård, der producerer varerne.

Også eksporten af økologiske varer fra det danske landbrug vokser kraftigt, så trenden mod at vælge økologisk er ikke kun noget, som har ramt danske forbrugere – det gælder overalt i den vestlige verden.