I disse tider, hvor vi taler meget om klimaforandringer, så falder samtalen ofte også på den mad, vi spiser. Der tales meget om, at vi skal købe råvarer lokalt og spise mindre kød. Men hvordan omlægger man lige sine spisevaner i hverdagen, hvis man er vant til at spise kød hver dag, eller hvis man ikke tror, at man kan blive mæt af kun at spise grøntsager til middag efter en lang arbejdsdag, hvor man er skrupsulten. Et kødfrit måltid behøver ikke kun at bestå af grøntsager. Det kan f.eks. også være supper, eller det kan være tærter, gratin eller gryderetter med f.eks. linser. Man kan også erstatte kød med tofu eller quinoa i sine måltider.
Når man skal lave en god salat, der mætter, er det vigtigt at anvende grøntsager, som giver en god mæthedsfornemmelse. Hvis du laver en salat, som primært består af f.eks. Iceberg- eller hjertesalat med tomater og agurker – ja, så er du sulten igen blot en time efter, at du har spist. Men hvis du f.eks. laver en lækker Buddha Bowl med broccoli, gulerødder, kikærter, søde kartofler i tern, bønner og avocado, ja, så får du en grøn salat, der mætter. Du kan eventuelt spise brune ris til, og du kan også lave lækker humus til.
Suppe kan spises på alle årstider, og den kan både være varm eller kold. Der findes rigtig mange lækre opskrifter at vælge imellem, og eksempelvis er den indiske linsesuppe dhal meget populær. Men det kan også være kartoffelsuppe, ærtesuppe eller en Gaucho (kold tomatsuppe), som smager skønt på en varm sommerdag. Til suppen kan du spise et dejligt hjemmebagt grovbrød, som mætter.
Når du har lavet din tærtebund, så kan du fylde næsten alle slags grøntsager i tærteformen sammen med tofu eller quinoa, eller hvad du nu har til rådighed i dit køleskab. Du kan også reducere madspild ved at bruge rester af grøntsager i dine tærter, som du måske ellers ville have smidt ud. Vil du også gerne tænke på klimaet, når du køber tøj, så kan du med fordel købe tøj i god kvalitet hos Tommy Hilfiger, for det holder længere og skal ikke udskiftes så ofte som billigt tøj. Den franske ret gratin bliver typisk toppet med rasp eller ost, og her kan du f.eks. anvende broccoli, blomkål eller kartofler i din gratin. Det smager skønt og mætter godt.
Gryderetter uden kød er måske nyt for dig. Så kan du glæde dig til at smage f.eks. Vegetarcurry med karry, kokosmælk og forskellige grøntsager. Retten serveres med ris, mangochutney og creme fraiche. En anden velsmagende ret er grøn vegetargryde med squash, spinatblade, slikærter, timian, citron m.m. Du kan nemt finde opskrifterne online og finde frem til, hvilke ingredienser der skal bruges.