Mange typer af fødevarer er meget mere moderne på vores breddegrader, end vi tænker over i vores hverdag. Men der er rigtig mange råvarer, som ikke har været tilgængelige af forskellige årsager.
Pasta er kommet hertil fra Italien, men senere end de fleste tror. Kartoflen, som vi kender den i dag, stammer fra Sydamerika, og den kom først hertil efter europæere havde været der og tog denne plante med sig tilbage. Mange frugter og grøntsager kan ikke naturligt gro så langt mod nord, og det er først med de åbne grænser og en stor verden, der er blevet lille, at vi har kunnet få dem til hverdag.
Tidligere har der kun været det valg at spise det, der var til rådighed tæt på der, hvor folk boede samt de ting, de kunne handle sig til.
Da verden blev mindre blev mulighederne større, og der findes ikke nogen blandt os, der kunne forestille sig, at der ikke med jævne mellemrum blev serveret retter med pasta eller retter med kartoffel. Dog er der stadig plads til klassikerne som rugbrød, der ikke bliver meget mere dansk og nordisk med en historie, der går tilbage til vikingerne.