Det søde køkken er en bred vifte af lækre desserter, kager, brød og syltesager, og har man først fået smag for denne verden, er der ingen ende på, hvad man kan få ud af den.
Et af de områder, hvor de søde sager for alvor er kommet på banen de senere år, er inden for oste, hvor det ikke længere er nok at sevre et par strimler peberfrugt og nogle druer, men hvor der på næsten alle restauranter, hvor man kan få ost til at slutte et måltid med, bliver serveret en skøn palet af syltesager, som kan give ostene et godt modspil. For eksempel går et stykke moden Danablu perfekt sammen med eksempelvis honningsyltede valnødder, så man har et godt match mellem den kraftige ost og den liflige sødme.
Når man indtager søde sager, indtager man jo også nogle kalorier, som man gerne skulle have forbrændt igen. Det kan man blandt andet gøre ved at investere i et par skønne vagabond sko, som er perfekte til traveturene efter et godt måltid med søde sager.
Viften af søde sylterier til oste er bred, og ofte laver restauranterne selv deres sylterier, som så kan fuldende ostebordet. Syltede citrusskaller, nødder i honning, marmelader med bid af for eksempel kvædefrugter er perfekte ledsagere til ostes aromatiske og salte smag og duft.
Det er jo ikke alle, der holder af ost, selv om ost er en indgroet del af den danske madkultur. Til disse personer er der heldigvis også hjælp at hente i det søde køkken. Kager, is og lækre desserter hører også til det søde køkkens univers, og har man mod på selv at gå i gang med at lave disse lækre, søde sager, er der masser af hjælp at hente både i kogebøger, ugeblade og på nettet – men kan selvfølgelig også vælge den nemme vej og købe sig til en lækker kage eller dessert hos en bager, der leverer god kvalitet.
På www.kageportalen.dk kan man finde et hav af gode tips, opskrifter og ideer, og det er bare om at gå i gang med at kreere de skønne sager.
Har du adgang til bær og frugt, så vil vi anbefale dig at prøve at lave den engelske klassiker inden for dessert, nemlig en fool, som er utrolig enkel og rigtig lækker og velsmagende.
En fool er letpisket flødeskum, som sødes let og mikses sammen med en frugtmos. Hvis du som Mrs. Hyacinth vil holde en rigtig vandlelight dinner for dig og køresten, så kunne du jo prøve at lave en fool til dessert. Tag 1½-2 dl piskefløde, kom en tsk. flormelis i og pisk den, til den er stiv. Den skal ikke være for stiv, men stadig blød og lækker. Så tager du nogle skefulde frugtkompot eller blot lidt sukkermosede bær, for eksempel hindbær, stikkelsbær eller jordbær, og blander dem med den piskede fløde, så det er blandet, men ikke pisket helt sammen. Spis med en vaffel eller lidt friske bær – det er bare lækkert!